Pàgines

Endevinacions i Símbols Endevinatoris.

Fa un temps vaig adquirir uns quants exemplars de una revista anglesa sobre art tribal africà. A banda de que sempre he tingut interès en el tema, he va agradar molt uns articles sobre Símbols Endevinatoris (Divination Symbols). Molt en particular els que fan servir els de la tribu Chokwe, establerts a Angola, sud del Congo i nord de Zàmbia. L'endeví, en l'activitat de buscar resposta a una pregunta o aflicció, posa en un cistella diferents objectes representatius de la vida social. Aquests objectes s'anomenen Tupeles. L'endeví sacseja la cistella, llençant a l'aire els objectes varis cops, fins que ell creu que ja te els elements per respondre. La resposta la troba en la disposició dels diferents objectes dins de la cistella, el seu ordre i la seva posició.

Aquests articles hem van fer pensar molt sobre les creences que tenim els humans i l'elevat nivell de confiança en el que algú, al qui se li atorga el poder i la capacitat, ens diu que ha passat, passa o passarà.

Vaig començar a treballar algunes formes per obtenir alguns Tupeles, pensant en com un canvi de posició dels objectes, pot fer canviar el veredicte del endeví.